Kampaň je financována z prostředků Greens / EFA.

Články

Je politika pro všechny?​

Při pohledu na český Parlament se mě zmocňuje neodbytný pocit, že politika je jenom pro specifický typ lidí. Když člověk vidí víc než stovku obtížně rozlišitelných osob stejného věku, pohlaví i vzezření v jedné místnosti, vkrádá se otázka, jak dobře tito lidé reprezentují všechny ostatní.

Ekonomika pro všechny: Čísla ukazují, že otevřenost menšinám znamená prosperitu

Ekonomická prosperita jednotlivých států či regionů se zvláště v době prudkého technologického rozvoje bude odvíjet od jejich otevřenosti vůči menšinám. Konzervativní či rovnou zakonzervované společnosti směřují na periferii nebo k úpadku.

Mladí, pokud nikdo nehájí vaše zájmy, chopte se toho sami!

Jednou ze skupin, které trochu postrádám v české politice a kterou se snažím oslovit svou kampaní Politika je pro všechny, jsou mladí.

Česká cesta k vyrovnanému zastoupení možná povede bez kvót. Co je ale alternativa?

Proč není v Poslanecké sněmovny 200 lidí z Prahy, když ta má nejvíce obyvatel i vysokou volební účast? Protože máme regionální kvóty, tak, aby každý kraj měl alespoň nějaké zastoupení. Že už tušíte, kam tím mířím, a začínají se vám žhavit prsty na klávesnici? Pojďme se pobavit o tom systémovém opatření, které je denním chlebem v některých případech, ale předmětem konfliktu v jiných.

Jak vstoupit do politiky?

Jednoduchá otázka. Odpověď přesto jako by zůstávala opředená tajemstvím. A nejen proto, že se z politiky zformoval jakýsi exkluzivní, vzdálený klub, do něhož běžní smrtelníci nepatří. Pořád není zřejmé, co politika znamená a co obnáší její „dělání“.

Den v životě političky - Video

V rámci kampaně Politika je pro všechny jsem na jeden den vaše průvodkyně v tom zlém Bruselu - číhají tam za rohy monstra? Uvidíte tajné jednání byrokratů, kteří se šíleně chichotají nad zákazem křivých banánů? Jaké tajné spiknutí stojí za tím, že žádné jídlo v kantýně nemá chuť? Je tohle ten svět, který Brusel chce? A už je to jakkoliv, jedno je jisté - politika je pro všechny!

Politika pestřejší - Animovaný spot

Nízká reprezentace menšin a žen v politice negativně ovlivňuje nás všechny. Demokracie totiž potom nemůže dobře odrážet pohledy na problémy a témata celé populace. Na některá témata jako například školství, zdravotnictví či vědu se tak pohlíží jednostranně a při rozhodování se vychází jen z omezené zkušenosti jedné skupiny. Proto je důležité dát hlas co nejširšímu spektru lidí a hledat nejlepším řešení pro všechny. Jako bonus - různorodé kolektivy fungují lépe, než ty "homogenní".

Markéta Gregorová

marketa.gregorova@europarl.europa.eu
marketa.gregorova@pirati.cz

Contacts

BRUXELLES
Parlement européen
Bât. Altiero Spinelli
08G101
60, rue Wiertz / Wiert zstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
tel: 0032 2 28 38334 (kancelář)

Important links

 2021 Creative Commons